Розведення півнів-каплунів: Прикарпатець відкрив унікальний в Україні бізнес
Хамон із лап півнів-каплунів за смаковими якостями не гірше іспанського зі свинини
- Прикарпаття
-
3 лютого 2020 15:48
Про це повідомляє Depo.Прикарпаття з посиланням на Gazeta.ua.
У Бурштині на Івано-Франківщині фермер Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів-каплунів (кастрованих півнів). Вони, на відміну від звичайних, ростуть більшими, мають солодкувате м'ясо і дуже цінуються рестораторами.
"Вирощуванням курей займаюсь з 90-х років. Працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, яка вирощувала бройлерів. Згодом зрозумів, що ця ніша зайнята і захотів відкрити щось своє, автентичне. Тоді згадав, що у Франції вирощують півнів- каплунів(кастрованих півнів)", - каже Ігор.

Перших птахів розводив на власному подвір'ї. Згодом виграв гранд та отримав допомогу на розвиток ферми у сумі 200 тис. грн. На ці кошти закупив спеціальні пташники, автоматичні годівниці для птахів та поїлки і бойню для птиці. Окупність ферми - півтора року. "Цей бізнес важко повторити, бо нема спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів'я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У Французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти аби досягти певної ваги. По- суті за рік отримую одну партію птиці", - каже фермер.

Кілограм птиці коштує 170 гривень Продають її виключно цілою тушкою. Кожен півень доростає до ваги 4-5 кілограмів. Основні покупці птиці — ресторани. Черга з бажаючих записується на рік наперед. "Особливість птиці і в структурі м'яса. У таких півнів з'являється жир між волокнами м'яса, який легко плавиться. При приготуванні грудка стає м'якою і соковитою, а м'ясо має солодкий присмак", - пояснює фермер.

Птахів годує на 4 гривні на день, інакше справа стає нерентабельною. Торік почали робити хамон із лап півнів. В'ялиться таке м'ясо місяць і по смакових якостях він не гірше іспанського зі свинини.
Нагадаємо, що в Івано-Франківській ОДА з'ясували, як не допустити "пташиний грип".
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:40Уряд вирішив імпортувати газ і виділив гроші
- 09:58"УЗ" запустить додаткові поїзди до Карпат (ГРАФІК)
- 10:01"УЗ": Нічний обстріл спричинив затримки та зміни маршруту потягів
- 23:23Летальна ДТП: На Франківщині загинули двоє людей, в тому числі - неповнолітній
- 20:24Двох копів з Прикарпаття звільнили через вимагання
- 10:25Вибух на Прикарпатті: що відомо (ФОТО) ФОТО
- 23:35У Державній службі зайнятості розповіли, які спеціальності зараз найбільше затребувані
- 20:12Привʼязав до автівки і тягнув грунтовою дорогою: Жителю Прикарпаття за знущання над псом загрожує до 8 років вʼязниці
- 21:25 Міненерго фактично у всіх областях вводить відключення світла
- 22:42На Франківщині "мінували" потяг ФОТО
- 13:33Контрабанду діамантів зупинили прикордонники (ФОТО) ФОТО
- 15:19Пошуки у дві доби: поліцейські і рятувальники Івано-Франківщини розшукали зниклого чоловіка
- 20:44 В Україні стартував новий епідемічний сезон захворюваності на грип, COVID-19 та інші ГРВІ
- 11:40"УЗ" запускає нові поїзди до Ворохти (ГРАФІК)
- 10:35У Карпатах вирує негода: ДСНС попереджає туристів про небезпеку
- 19:20На Прикарпатті виділили 2,3 млрд грн на капітальний ремонт дороги до села Бистриці, що недалеко від Буковелю ФОТО
- 11:16Більш як 4,5 години тривала тривога на Прикарпатті (ОНОВЛЕНО)
- 10:02Дефіцит "синіх комірців" і скептичні прогнози великих роботодавців - результати опитування
- 20:48 Завдяки СБУ, яка викриває кротів-навідників, наші міста мають електрику, - експерт
Сектор

