Розведення півнів-каплунів: Прикарпатець відкрив унікальний в Україні бізнес
Хамон із лап півнів-каплунів за смаковими якостями не гірше іспанського зі свинини
- Прикарпаття
-
3 лютого 2020 15:48

Про це повідомляє Depo.Прикарпаття з посиланням на Gazeta.ua.
У Бурштині на Івано-Франківщині фермер Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів-каплунів (кастрованих півнів). Вони, на відміну від звичайних, ростуть більшими, мають солодкувате м'ясо і дуже цінуються рестораторами.
"Вирощуванням курей займаюсь з 90-х років. Працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, яка вирощувала бройлерів. Згодом зрозумів, що ця ніша зайнята і захотів відкрити щось своє, автентичне. Тоді згадав, що у Франції вирощують півнів- каплунів(кастрованих півнів)", - каже Ігор.
Перших птахів розводив на власному подвір'ї. Згодом виграв гранд та отримав допомогу на розвиток ферми у сумі 200 тис. грн. На ці кошти закупив спеціальні пташники, автоматичні годівниці для птахів та поїлки і бойню для птиці. Окупність ферми - півтора року. "Цей бізнес важко повторити, бо нема спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів'я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У Французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти аби досягти певної ваги. По- суті за рік отримую одну партію птиці", - каже фермер.
Кілограм птиці коштує 170 гривень Продають її виключно цілою тушкою. Кожен півень доростає до ваги 4-5 кілограмів. Основні покупці птиці — ресторани. Черга з бажаючих записується на рік наперед. "Особливість птиці і в структурі м'яса. У таких півнів з'являється жир між волокнами м'яса, який легко плавиться. При приготуванні грудка стає м'якою і соковитою, а м'ясо має солодкий присмак", - пояснює фермер.
Птахів годує на 4 гривні на день, інакше справа стає нерентабельною. Торік почали робити хамон із лап півнів. В'ялиться таке м'ясо місяць і по смакових якостях він не гірше іспанського зі свинини.
Нагадаємо, що в Івано-Франківській ОДА з'ясували, як не допустити "пташиний грип".
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття
Всі новини на одному каналі в Google News
- 22:58Під прикриттям спорту: На Франківщині попався силовикам організатор підпільного покерного клубу (ВІДЕО) Відео
- 08:08Ворог атакував дронами Прикарпаття: Що відомо
- 08:00 Зоолог Денис Вишневський про "транзитних" ведмедів, гігантських сомів та повернення людей до Чорнобильської зони
- 21:53В Івано-Франківську зіткнулись дві автівки: є постраждалий ФОТО
- 15:03Двоє жителів Прикарпаття з битою та бензопилою напали на чоловіка
- 09:09Жителька Франківська напозичала 50 млн грн
- 23:57 Війна з Росією: Зеленський повідомив Трампу, що Україна готова до переговорів у будь-якому форматі
- 10:45Зима повернулася: У Карпатах випав сніг
- 13:04У Карпатах минулої доби врятували трьох туристок ФОТО
- 12:15Дві жінки з Івано-Франківщини оформили фіктивні довідки про хворобу, щоб допомогти своїм синам втекти з країни
- 16:44На Прикарпатті негода повалила дерева: травмувалась жінка ФОТО
- 15:45За 2 місяці проведено 776 перевірок за цінами на ліки в аптеках: Де завищують ціни
- 10:36В Івано-Франківську затримали дезертира, що інсценував своє "зникнення" для отримання державних виплат
- 18:05 Частину працівників ТЦК мобілізують на фронт, - Генштаб
- 09:58Кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему з банківськими застосунками
- 11:40В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 09:01"УЗ" запускає поїзд, що поєднає Прикарпаття, Галичину та Волинь (ГРАФІК)
- 10:20У низці регіонів Україні оголосили штормове попередження
- 14:14У Франківську встановили рекорд України: Обладнали експозицію писанок із зображеннями гербів 28 історичних регіонів країни ФОТО