Розведення півнів-каплунів: Прикарпатець відкрив унікальний в Україні бізнес
Хамон із лап півнів-каплунів за смаковими якостями не гірше іспанського зі свинини
- Прикарпаття
-
3 лютого 2020 15:48
Про це повідомляє Depo.Прикарпаття з посиланням на Gazeta.ua.
У Бурштині на Івано-Франківщині фермер Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів-каплунів (кастрованих півнів). Вони, на відміну від звичайних, ростуть більшими, мають солодкувате м'ясо і дуже цінуються рестораторами.
"Вирощуванням курей займаюсь з 90-х років. Працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, яка вирощувала бройлерів. Згодом зрозумів, що ця ніша зайнята і захотів відкрити щось своє, автентичне. Тоді згадав, що у Франції вирощують півнів- каплунів(кастрованих півнів)", - каже Ігор.
Перших птахів розводив на власному подвір'ї. Згодом виграв гранд та отримав допомогу на розвиток ферми у сумі 200 тис. грн. На ці кошти закупив спеціальні пташники, автоматичні годівниці для птахів та поїлки і бойню для птиці. Окупність ферми - півтора року. "Цей бізнес важко повторити, бо нема спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів'я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У Французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти аби досягти певної ваги. По- суті за рік отримую одну партію птиці", - каже фермер.
Кілограм птиці коштує 170 гривень Продають її виключно цілою тушкою. Кожен півень доростає до ваги 4-5 кілограмів. Основні покупці птиці — ресторани. Черга з бажаючих записується на рік наперед. "Особливість птиці і в структурі м'яса. У таких півнів з'являється жир між волокнами м'яса, який легко плавиться. При приготуванні грудка стає м'якою і соковитою, а м'ясо має солодкий присмак", - пояснює фермер.
Птахів годує на 4 гривні на день, інакше справа стає нерентабельною. Торік почали робити хамон із лап півнів. В'ялиться таке м'ясо місяць і по смакових якостях він не гірше іспанського зі свинини.
Нагадаємо, що в Івано-Франківській ОДА з'ясували, як не допустити "пташиний грип".
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття
Всі новини на одному каналі в Google News
- 16:40На Прикарпатті затримали наркоторговця, який хотів стати "смотрящим" за Івано-Франківською областю ФОТО
- 09:36Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами": скільки вдалося збити
- 09:10Атака російських БпЛА на Прикарпатті була спрямована на критичну інфраструктуру, - ОВА
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 12:36Керівники лісгоспу на Прикарпатті упродовж років вирубували ліс у заповідній зоні, - ДБР
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 12:22Одного чоловіка вбили, іншого - побили: На Прикарпатті піймали злочинців
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 10:18В Івано-Франківську через інцидент біля ратуші посилять патрулювання вечорами
- 10:34У кількох областях України – надзвичайна пожежна небезпека: список
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін
- 12:58З початку року в Дії зареєструвалася рекордна кількість ФОПів
- 23:01На Прикарпатті фермер орендував на кладовищі землю та збирав там урожай
- 18:52 Зеленський погодив створення е-кабінету військовозобов'язаних
- 18:36 Президент підписав закон про зменшення мобілізаційного віку
- 23:07США передали у 6 областей України генератори та спецтехніку для ДСНС