Розведення півнів-каплунів: Прикарпатець відкрив унікальний в Україні бізнес
Хамон із лап півнів-каплунів за смаковими якостями не гірше іспанського зі свинини
- Прикарпаття
-
3 лютого 2020 15:48

Про це повідомляє Depo.Прикарпаття з посиланням на Gazeta.ua.
У Бурштині на Івано-Франківщині фермер Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів-каплунів (кастрованих півнів). Вони, на відміну від звичайних, ростуть більшими, мають солодкувате м'ясо і дуже цінуються рестораторами.
"Вирощуванням курей займаюсь з 90-х років. Працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, яка вирощувала бройлерів. Згодом зрозумів, що ця ніша зайнята і захотів відкрити щось своє, автентичне. Тоді згадав, що у Франції вирощують півнів- каплунів(кастрованих півнів)", - каже Ігор.
Перших птахів розводив на власному подвір'ї. Згодом виграв гранд та отримав допомогу на розвиток ферми у сумі 200 тис. грн. На ці кошти закупив спеціальні пташники, автоматичні годівниці для птахів та поїлки і бойню для птиці. Окупність ферми - півтора року. "Цей бізнес важко повторити, бо нема спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів'я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У Французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти аби досягти певної ваги. По- суті за рік отримую одну партію птиці", - каже фермер.
Кілограм птиці коштує 170 гривень Продають її виключно цілою тушкою. Кожен півень доростає до ваги 4-5 кілограмів. Основні покупці птиці — ресторани. Черга з бажаючих записується на рік наперед. "Особливість птиці і в структурі м'яса. У таких півнів з'являється жир між волокнами м'яса, який легко плавиться. При приготуванні грудка стає м'якою і соковитою, а м'ясо має солодкий присмак", - пояснює фермер.
Птахів годує на 4 гривні на день, інакше справа стає нерентабельною. Торік почали робити хамон із лап півнів. В'ялиться таке м'ясо місяць і по смакових якостях він не гірше іспанського зі свинини.
Нагадаємо, що в Івано-Франківській ОДА з'ясували, як не допустити "пташиний грип".
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття
Всі новини на одному каналі в Google News
- 16:40На Прикарпатті на хабарі від ухилянта погорів депутат тцк-шник
- 11:50На Прикарпатті детектив НАБУ на службовому авто потрапив у ДТП
- 13:34На Прикарпатті зафіксували землетрус
- 10:02Міноборони оновило порядок виплати допомоги родинам загиблих військових
- 12:28 З початку вересня рф атакувала Україну більш як 1 300 дронами, майже 900 КАБами і пів сотнею ракет різних типів
- 22:44 З 2026 року українці щороку платитимуть більше за електроенергію
- 12:30 Рада схвалила відновлення трансляцій засідань парламенту, але з середини вересня
- 20:20Рятувальники на Франківщині загасили пожежу площею в 9 тис. кв. м, яка виникла на місцях обстрілу
- 10:29В школах та садочках Калуша на Прикарпатті призупинили навчання після нічної атаки
- 08:56Росіяни вдарили по об'єкту інфраструктури на Прикарпатті, спалахнула пожежа ФОТО
- 09:03В Укргідрометцентір спрогнозували, якою буде погода в Україні у вересні
- 19:52Зеленський підписав закон, за яким в Україні офіційно засуджуватиметься рашизм
- 23:33 У Держстаті планують до кінця 2025 року "порахувати" всіх українців
- 21:24Правоохоронець з Прикарпаття тогрував інформацією з закритих баз даних
- 17:10У Карпатах прикордонники знайшли рештки двох людей ФОТО
- 21:18Зеленський назвав країни, з якими першими застосують норми про множинне громадянство
- 12:16Карпати засипало снігом 24 серпня (ВІДЕО) Відео
- 12:55 Як протидіяти новому штаму коронавірусу: Українські вірусологи поділилися результатами досліджень Новини компаній
- 09:02"УЗ" змінює розклад поїздів у 8 областях (СПИСОК)