Їстівні квіти та мікрогрін: На Прикарпатті запрацювало новітнє виробництво
Сучасне виробництво освоїв переселенець з Харкова. Не обійшлося й без труднощів
На Прикарпатті відкрили виробництво мікрогріну та харчових квітів. про це повідомляє "Високий Замок", пише Depo.Прикарпаття.
Харків'янин Володимир Мироненко працював айтівцем. Однак через війну змушений був покинути рідне місто й перебратися до Івано-Франківська. Тут разом зі своєю дівчиною Веронікою шукали, чим зайнятися. Вирішили вирощувати мікрозелень.
Тепер він вирощує горошок, соняшник, редиску, цибулю. Окрім того, зараз ростуть крес-салат, рукола, базилік зелений, кінза, меліса, горошок вусатий, щавель кривава мері, амарант, редиска сортів сора, санто, ред корал.
"Приблизно місяць довелося шукати відповідну кімнату, яка відповідала б певним вимогам: площа, не менша за 70 кв. м, велика потужність електроенергії, витяжка, наявність на долівці плитки. Далі близько шести тижнів складали стелажі, згодом закупили насіння, субстрат, місткості. А коли вже активно стартував процес вирощування, розпочалися відключення електроенергії. Паростки померзли", — розповів Володимир Мироненко.
Він знайшов інше приміщення, де окрім зелені тепер вирощує харчові квіти, котрі використовуються у салатах (для декору). Це, зокрема, пеларгонія королівська, бегонія вічноквітуча, фіалка, герань, настурція.
Найбільш ефектними виходять із квітів десерти (завдяки їхній декоративності) — всілякі зацукровані композиції, тістечка та екзотичні чаї з бутонами, що розпускаються. Однак, як з’ясувалося, придатні квіти і для салатів, супів, бутербродів та навіть печені.
Поступово Володимир і Вероніка набралися досвіду. Тож мріють надалі розвивати власну справу. У подальших планах — заснування аналогічних ферм біля Києва та Харкова. Уже знайшли партнера, котрий зацікавлений у відкритті цілого комплексу.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття