Різдвяні традиції: Яку кутю готують вправні господині на Святвечір
Кожна господиня має свій неперевершений рецепт страви
- Прикарпаття
-
6 січня 2020 09:45

Основний принцип приготування куті - це поєднання вареної крупи (пшениця, овес, рис, пшоно) з маком і медом. Також кутю заправляють горіхами, сухофруктами, цукатами, молоком, іноді навіть варенням. Кожен компонент в куті має певне символічне значення: зерно в куті є символом Воскресіння, мед - символом благополуччя і солодкого життя, мак символізує достаток у сім'ї.
Кутя "Українська"
На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не луснуть.
Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.
"Правдива кутя" за старовинним рецептом
Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені. Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев'яна миска або, ще краще, ступка, дерев'яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці і, як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю.
Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.
Кутя з перловки замість пшениці
1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки ізюму, мед і цукор за смаком. Перлову крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку.
Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кавомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промитий ізюм, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.
Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками
250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, за тим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.
Файна кутя з ячменю
Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолодженою.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:26 Пакунок школяра: Батьки першокласників отримуватимуть 5 000 грн допомоги через Дію
- 19:59У МОЗ підказали українцям, як безпечно пережити 30-градусну спеку
- 14:29В українських потягах побільшало жіночих купе
- 13:31 РФ може й надалі атакувати ТЦК, то - частина планів московії
- 15:45 В Україні можуть ввести чотириденний робочий тиждень, - Гетманцев
- 08:40Удар по Прикарпаттю: пошкоджена церква та потерпіла
- 11:36Меблі з бонусом: 28-річний прикарпатець віз у дивані партію AirPods Max
- 22:24Депутати з Івано-Франківська звернулися до Зеленського з вимогою змінити Конституцію для заборони абортів
- 11:20В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні в липні
- 12:01У ГУР назвали кількість ракет та дронів, які назбирала росія
- 08:155-річного хлопчика, якого шукали на Прикарпатті понад 3 доби, знайшли (ВІДЕО) Відео
- 21:51На Прикарпатті 5-річного хлопчика шукають рятувальники чотирьох областей ФОТО Відео
- 10:31Зникнення дитини на Прикарпатті: Масштабні пошуки тривають вже дві доби
- 21:11Самовар зі старовинними монетами намагався вивезти з України житель Франківщини ФОТО
- 20:10 Українцям дозволили множинне громадянство, але є "вето"
- 09:49На Прикарпатті всю ніч тривали пошуки 5-річного хлопчика, що заблукав у лісі ФОТО
- 21:43У Франківську горів склад в пів тисячі квадратних метрів (ФОТО) ФОТО
- 22:47Військовий, на якого напали в Івано-Франківську, прокоментував інцидент
- 23:55В Івано-Франківську двоє невідомих напали на військовослужбовця: його доправили до лікарні