Різдвяні традиції: Яку кутю готують вправні господині на Святвечір
Кожна господиня має свій неперевершений рецепт страви
- Прикарпаття
-
6 січня 2020 09:45

Основний принцип приготування куті - це поєднання вареної крупи (пшениця, овес, рис, пшоно) з маком і медом. Також кутю заправляють горіхами, сухофруктами, цукатами, молоком, іноді навіть варенням. Кожен компонент в куті має певне символічне значення: зерно в куті є символом Воскресіння, мед - символом благополуччя і солодкого життя, мак символізує достаток у сім'ї.
Кутя "Українська"
На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не луснуть.
Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.
"Правдива кутя" за старовинним рецептом
Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені. Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев'яна миска або, ще краще, ступка, дерев'яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці і, як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю.
Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.
Кутя з перловки замість пшениці
1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки ізюму, мед і цукор за смаком. Перлову крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку.
Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кавомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промитий ізюм, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.
Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками
250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, за тим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.
Файна кутя з ячменю
Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолодженою.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття
Всі новини на одному каналі в Google News
- 16:40На Прикарпатті на хабарі від ухилянта погорів депутат тцк-шник
- 11:50На Прикарпатті детектив НАБУ на службовому авто потрапив у ДТП
- 13:34На Прикарпатті зафіксували землетрус
- 10:02Міноборони оновило порядок виплати допомоги родинам загиблих військових
- 12:28 З початку вересня рф атакувала Україну більш як 1 300 дронами, майже 900 КАБами і пів сотнею ракет різних типів
- 22:44 З 2026 року українці щороку платитимуть більше за електроенергію
- 12:30 Рада схвалила відновлення трансляцій засідань парламенту, але з середини вересня
- 20:20Рятувальники на Франківщині загасили пожежу площею в 9 тис. кв. м, яка виникла на місцях обстрілу
- 10:29В школах та садочках Калуша на Прикарпатті призупинили навчання після нічної атаки
- 08:56Росіяни вдарили по об'єкту інфраструктури на Прикарпатті, спалахнула пожежа ФОТО
- 09:03В Укргідрометцентір спрогнозували, якою буде погода в Україні у вересні
- 19:52Зеленський підписав закон, за яким в Україні офіційно засуджуватиметься рашизм
- 23:33 У Держстаті планують до кінця 2025 року "порахувати" всіх українців
- 21:24Правоохоронець з Прикарпаття тогрував інформацією з закритих баз даних
- 17:10У Карпатах прикордонники знайшли рештки двох людей ФОТО
- 21:18Зеленський назвав країни, з якими першими застосують норми про множинне громадянство
- 12:16Карпати засипало снігом 24 серпня (ВІДЕО) Відео
- 12:55 Як протидіяти новому штаму коронавірусу: Українські вірусологи поділилися результатами досліджень Новини компаній
- 09:02"УЗ" змінює розклад поїздів у 8 областях (СПИСОК)