UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Гуцульська коров’яча бриндза отримала захищене географічне зазначення

Географічне зазначення є знаком якості, що посвідчує тісний зв’язок продукту з територією і гарантує високу якість кінцевим споживачам

Гуцульська коров’яча бриндза отримала за…

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на підставі висновку ДП "Український інститут інтелектуальної власності" прийняло рішення зареєструвати географічне зазначення "Гуцульська коров’яча бриндза" як назву місця походження товару: сир. Це вже друге* географічне зазначення на сир, яке було зареєстроване в Україні, пише Depo.Прикарпаття з посиланням на "Івано-Франківщина туристична".

Управителем географічного зазначення "Гуцульська коров’яча бриндза" є громадська спілка "Асоціація карпатських ватагів", що розташована у селищі Верховина. Робота з реєстрації ГЗ на бриндзу розпочалася у 2018 р.; за підтримки експертів Проєкту полонинські господарства створили спілку і розробили всі необхідні документи для реєстрації ГЗ.

ГЗ є знаком якості, що посвідчує тісний зв’язок продукту з територією і гарантує високу якість кінцевим споживачам. Саме тому було також створено відповідну систему контролю виробництва і готового продукту ГЗ "Гуцульська коров’яча бриндза".

Цього року сертифікацію пройшли 6 полонинських господарств: Кринта, Скупова, Луковиця, Бибратківка, ФГ "Згарда", Щівник. Вони відповідають всім вимогам плану контролю і мають право маркувати свою бриндзу як ГЗ "Гуцульська коров’яча бриндза". Завершальним етапом реєстрації стане отримання відповідного свідоцтва вже найближчим часом.

Виробники, які також хочуть виготовляти ГЗ повинні відповідати наступним критеріям:

  1.  Виробництво бриндзи на високогір’ї не нижче ніж 700 м над рівнем моря.
  2. Дотримання традиційної технології виробництва.
  3. Використовувати не менше 70% коров’ячого молока, 30% можна додавати овечого чи козячого від місцевих гірських порід тварин.

Такі виробники мають право звернутися в ГС "Асоціація карпатських ватагів" та отримати всі необхідні документи для використання ГЗ, а також зобов’язані пройти контроль і сертифікацію.

Нагадаємо, що у 2019 році гуцульська овеча бринза (або бриндзя) отримала свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення.

Читайте також: Скарби Карпат: За що гуцульську бриндзю поважають чоловіки і обожнюють жінки

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"