Маковія: ТОП-7 нехитрих і смачних страв, щоб потішити своїх близьких

14 серпня православні та греко-католики відзначають Медовий Спас, у народі – Маковія

Медовий Спас, він же Маковія — прекрасне та світле свято, до якого прийнято готувати все з маком і медом. Depo.Прикарпаття пропонує кілька простих і смачних страв, які будуть доречними на святковому столі.

Салат вітамінний з медом та маком

Інгредієнти: капуста білокачанна - 1 шт., яблука свіжі - 2 шт. морква сира - 2 шт.

Заправка: майонез - 1 склянка, яблучний сік - 1/4 склянки, мед рідкий - 2 ст. ложки, мак - 3-4 ст. ложки.

Капусту нашинкувати. Яблука почистити і нарізати соломкою. Моркву натерти на крупну тертку. Для заправки всі складникизмішати.  Заправку додати до овочів та добре вимішати.

Млинці з маком і медом

Інгредієнти для начинки: мак - 200 г; мед - 2 ст. ложки; молоко - 100 мл; вершкове масло - 100 г; ванільний цукор - 7 р.

Інгредієнти для млинців: борошно - 200 г; молоко - 0,5 л; яйця - 2 шт.; цукор - 1 ст. ложка; олія - 3 ст. ложки; щіпка солі.

Щоб приготувати макову начинку, треба запарити мак окропом протягом 10-15 хвилин, потім злити воду. Дати маку охолонути і розтерти його. Додати мед і ваніль. Збити яйця з цукром, сіллю і додати ваніль. До яєць влити молоко, олію і перемішати. Додати борошно і перемішати, щоб не було грудочок. За консистенцією тісто має вийти, як рідка сметана.

Добре розігріту сковороду змастити олією і налити на середину тісто, рівномірно розподіливши його тонким шаром по дну сковороди. Смажити млинці з двох сторін, доки не підрум'яняться. Покласти в млинець макову начинку і загорнути рулетиком. Рулетики з млинців з маком помістити у посуд з товстими стінками, переклавши їх попередньо вершковим маслом, поставити в духовку розігріту до 120-150°С на 30 хвилин. Подавати макові млинці з медом.

Запечена картопля в паніровці з медом

Інгредієнти: картопля — 6 штук,  мед — 1 ст. ложка, оливкова олія — 1 ст. ложка, орегано — 1 ч. ложка, розмарин — 1 ч. ложка, червоний перець — за смаком, інші спеції — за вибором, часник — шість зубчиків, сухарі — три ложки.

Молоду картоплю добре промити, відварити в каструльці до напівготовності. Остудити. Картоплю викласти у форму для випічки. Змішати оливкову олію з медом і вилити у форму для випічки. Посипати розмарином, орегано, червоним перцем (за смаком) та/або іншими спеціями. Перемішати. Часник натерти або дрібно порізати і додати до картоплі. Присипати сухарями.  Запікати в духовці при температурі 200 градусів. 

Курка з маком у вершковому соусі

Інгредієнти: 2 курячі грудки, 250 г вершків, 100 г сиру (м'яких сортів), 1 ст. л. маку (з гіркою), олія, перець, сіль. 

Грудки вимити, відокремити філе, натерти сіллю та перцем (можна сумішшю). Дати відпочити годинку. Нарізати на невеликі шматочки, обсмажувати по півтори хвилини на сильному вогні на олії. Підрум'янені шматочки викласти в форму. 

Соус. Якщо сир твердий – натерти на тертці, якщо м'який, можна просто нарізати шматочками. Сир + вершки – в сотейник і томити на повільному вогні. Довести до кипіння і постійно помішуючи, проварити три хвилини. Додати мак, ще раз вимішати і залити соусом курочку. Відправити в прогріту духовку на півгодини, температура 200 градусів. Подавати можна на листі салату.

Деруни з маком і сиром

Інгредієнти на 4 порції: 1 кг картоплі, 2 яйця, 2 ст. л. маку, 100 г твердого сиру, олія для смаження, сіль, перець, зелень, сметанка – за смаком.

Картоплю очистити і натерти на крупній тертці, гарненько віджати. Додати яйця, тертий сир, посолити, поперчити. Якщо потрібно, відцідити зайвий сік. Додати борошно (за бажанням) і мак, гарненько вимішати. Для смаження дерунчиків знадобиться сковорода з товстим дном і соняшникова олія. Смажити як зазвичай. Якщо деруни беруть забагато жиру, викладати на паперові рушники, щоб зійшла зайва олія. До макових дерунів добре піде такий соус: сметана, рубана зелень, тертий свіжий огірочок, часник (можна без). Можна додати ще кілька крапель лимонного соку для кислинки.

Сирна запіканка з маком

Інгредієнти: 500 г м’якого сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. манної крупи, 3. ст. л. маку, ванілін.

У зручну для вимішування ємність вбити яйця, додати цукор і ванілін, збити вилочкою, потроху ввести сирок і манку. Ретельно перемішати. Щоб вийшла "плямиста" запіканка, як на фото, тісто ділимо на дві частини: в одну додаємо мак, в іншу - ні, в довільному порядку виливаємо обидві частини в форму для запікання, робимо "завитки" ножем. Запікати 25 хвилин при 180 градусах на пергаменті. Подавати зі сметаною або улюбленим варенням. 

Макові коржики з медом

Інгредієнти: борошно - 800 г;  мак - 4 ст. ложки; сироватка (або кефір) - 300 г; яйце - 1 шт.; сіль - щіпка; цукор - 1 ст. ложка; сода - 1 ч. ложка.

Змішати борошно з содою. Додати інші інгредієнти і замісити тісто. Змастити деко олією. Розкачати тісто на ширину дека і викласти на нього. Зверху на тісті намалювати ножем клітку, щоб потім було легше ламати готове запечене тісто на коржики. Проколоти їх виделкою. Випікати до готовності. Спечений корж остудити, поламати на шматочки, скласти в глибоку миску і залити медом, розведеним кип'яченою водою за смаком. Коржики повинні добре просочитися.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Прикарпаття

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook